نوشته شده توسط : مرجان حقیقت دوست

ورق آتشخوار نوعی ورق فولادی نازک است که معمولا از اسلب ساخته می‌شود. 

از آنجایی که این نوع ورق می‌تواند فشار و حرارت بالا را تحمل کند، در صنایع پتروشیمی کاربرد زیادی دارد. ورق آتشخوار یکی از انواع ورق فولادی است که به دو شکل شیت و رول تولید می‌شود. در حال حاضر ورق‌های آتشخواری که به طور رول عرضه می‌شوند، قابلیت دمایی تا ۵۸۵ درجه سانتی‌گراد دارند. ورق‌های عرضه شده به صورت شیت هم می‌توانند دما را تا ۱۲۵۰ درجه سانتی‌گراد تحمل کنند. بنابراین می‌توان گفت که دو نوع ورق آتشخوار وجود دارد:

  • ورق آتشخوار با تحمل حرارت تا دمای ۵۸۵ درجه سانتی‌گراد
  • ورق آتشخوار با تحمل حرارت تا دمای ۱۲۵۰ درجه سانتی‌گراد

کاربرد ورق آتشخوار چیست

استفاده از این نوع ورق فولادی به ظرفیت تحمل وزن و جنس آن بستگی دارد. در ادامه به چند کاربرد مهم ورق آتشخوار در صنایع مختلف اشاره می کنیم:

  • ورق های آتشخوار به دلیل مقاومت بالایی که دارند، یکی از پرکاربردترین ورق‌ها برای جابجایی مایعات و گازهای بسیار داغ محسوب می‌شوند.
  • این محصول در صنایعی مانند نفت، گاز، پتروشیمی و پالایشگاه کاربرد فراوانی دارد و در برابر بخار آب، حرارت و فشار بالا، مقاومت بسیار خوبی از خود نشان می‌دهد.
  • ورق آتشخوار در اتصالات، مخازن کروی، مخازن تحت فشار، مبدل‌های تحت فشار، تجهیزات انرژی‌های تجدیدپذیر و … استفاده می‌شود.
  • به دلیل مقاومت بسیار بالا در برابر دمای ۱۲۵۰ درجه سانتیگراد، ورق آتشخوار در بسیاری از صنایع دیرگداز استفاده می‌شود.

انواع ورق آتشخوار کدامند؟

ورق‌های آتشخوار را می‌توان بر اساس گریدهای آنها به انواع مختلفی تقسیم‌بندی کرد. این گریدها را با توجه به تفاوت آلیاژهای ورق آتشخوار، مشخص می‌کنند. در ادامه به توضیح مهم‌ترین انواع آن می‌پردازیم:

۱. ورق آتشخوار A516

این ورق به دلیل تولید به کمک نورد گرم، در گروه ورق‌های گرم جای دارد و جزو ورق‌های فولاد ساختمانی به شمار می‌رود. از طرفی، این ورق در ساخت مخازن کروی استفاده می‌شود. وزن ورق آتشخوار a516 هر مقداری که باشد، می‌تواند می‌تواند ۲۵ برابرِ وزن خود را تحمل کند. زیرا قابلیت تحمل فشار بالا را دارد. بنابراین در ساخت مخازنی که به استحکام، اتصالات و مبدل‌های تحت فشار نیاز دارند، به کار می‌رود.

۲. ورق آتشخوار ST52

ورق ST52 جزو ورق‌های ساختاری و زیربنایی محسوب می‌شود که در طیف وسیعی از صنایع مورد استفاده قرار می‌گیرند. ورق ST52 حاوی ۰.۲٪ کربن، ۰.۵۵٪ سیلیکون و ۱.۶٪ منگنز است. ورق ST52 با توجه به وجود مقدار قابل توجه سیلیکون و منگنز، نسبت به ورق‌های ST37 و ST44 مقاومت بیشتری در برابر پیچش و خمش دارد. همچنین تحمل وزن بالا و خاصیت شکل‌پذیری، جزو مشخصات ورق ST52 محسوب می‌شوند.

۳. ورق آتشخوار ۱۷Mn4

این ورق یکی از انواع فولاد ساختمانی است و تا دمای ۵۸۵ درجه سانتی‌گراد را تحمل می‌کند. ورق ۱۷Mn4 در برابر فشار، دمای بالا و بخار آب مقاوم است. این ورق در ایران با عرض ۱.۵ متر تولید و عرضه می‌شود. ورق آتشخوار ۱۷Mn4 در صنایع نفت و گاز، پتروشیمی و پالایشگاه کاربرد دارد. همچنین برای ساخت دیگ‌های بخار، مخازن تحت فشار و لوله‌های انتقال مایعات داغ استفاده می‌شود. این ورق با داشتن مقادیر قابل توجهی از عناصر سیلیسیم و منگنز، مقاومت بالایی در برابر پیچش و خمش دارد. همچنین انعطاف‌پذیری بالایی از خود نشان می‌دهد.

۴. ورق آتشخوار A36

ورق A36 به دلیل مقاومت بالا در برابر نمک دریا و آب شور، در ساخت وسایل حمل و نقل آبی مانند زیردریایی‌ها و کشتی‌ها، سازه‌های صنعتی و تجاری در معرض آب و اسکله سازی، به کار می‌رود. شکل‌پذیری خوب، مقاومت خمشی بالا، چقرمگی خوب، قابلیت جوشکاری و … از مهم‌ترین ویژگی‌های این ورق فولادی آتشخوار به حساب می‌آیند. کارخانه فولاد مبارکه و فولاد اکسین به عنوان تولیدکنندگان ورق فولادی در ایران، ورق آتشخوار A36 را تولید می‌کنند.

۵. ورق آتشخوار ۱۸Mn4

این نوع ورق جزو ورق های آتشخوار به شمار می‌رود و تفاوت آن با سایر ورق‌ها، درصد آلیاژ مصرفی در تولید آن است. عامل اصلی این ویژگی، وجود کربن (۰.۲٪ – ۰.۱۷٪) و منگنز (۰.۱۲۵٪ – ۰.۹۰٪) است. ورق ۱۸Mn4 در دمای ۵۸۵ درجه سانتیگراد مقاومت خوبی دارد و تا ۲۰ درصد فشار را تحمل می‌کند.

۶. ورق a514

این ورق فولادی، از طریق فرایند نورد گرم با مقاومت بالا ساخته می‌شود. ورق a514 قابلیت جوشکاری بالایی دارد و به خاطر عملکرد خوب و مقاومت در برابر حرارت، یکی از بهترین ورق های آتشخوار محسوب می‌شود.





:: بازدید از این مطلب : 60
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 25 آذر 1402 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: